V Sp. Hanušovciach postavili 11 metrového snehuliaka

24.02.2013 Kežmarok

Spišské Hanušovce 23. februára (TASR) – V jednom z dvorov rodinného domu v zamagurskej obci Spišské Hanušovce vyrástol snehuliak obrovských rozmerov. „Snehuliaka sme začali stavať 6. februára večer, zo začiatku ho stavali štyria ľudia, potom pribudli ďalší, kto ako kedy mohol. Dohromady sme ho stavali 11 dní so všetkými úpravami,“ objasnil jeden zo stavajúcich Karol Žembovič.

Snehuliak je vysoký 1140 centimetrov a objem jeho spodnej časti je asi 20 metrov. Toto je už druhý snehuliak, ktorý v tomto dvore postavili, ten minuloročný bol však o polovicu menší. „Sneh sme nakladali do vedier, potom do vaničiek a postupne sme ho vyvážali hore, keď bolo chladnejšie tak sme ho po večeroch polievali vodou, aby bol pevnejší,“ priblížil 14-ročný Peter Pisarčík, ktorý sa na stavbe snehuliaka taktiež podieľal. Bolo to podľa neho fyzicky dosť náročné, keďže všetok sneh ťahali hore ručne, ale pri práci sa chlapci aj zabavili.

Jednotlivé časti snehuliaka nie sú okrúhle, sú skôr v hranaté, to však kvôli tomu, aby lepšie držal. „Také veľké gule by sme asi nenagúľali, takže sme to robili takým spôsobom, že sa sneh postupne vrstvil smerom hore a následne sme ho dotvárali,“ dodáva Žembovič. Snehuliak má aj čaj, aby mu nebola zima, gombíky, ktoré pripevnili drôtmi a klincami, sú z čiernej gumy, čapica je z duše z traktora a z diaľky má pripomínať typický goralský klobúk. „Sekerku, ktorú má v ruke snehuliak, nám pomohol vyrobiť sused stolár,“ dodáva Žembovič.



Počas výstavby sa podarilo jednému z chlapcov aj spadnúť, avšak bez ujmy na zdraví. „Spadol som z výšky asi štyri metre, viac-menej som sa skotúľal dole do snehu, takže mäkké pristátie,“ dodáva Stanislav Ovšonka. Sneh im na dvor nosili ľudia z celej dediny, dokonca aj na traktoroch. „Keď videli, že sa tu stavia kopa, tak chceli pomôcť. Teraz si chodia snehuliaka obzerať ľudia, čo idú okolo do lyžiarskeho strediska, mali sme tu už autá z Popradu, Prešova ale aj z Bratislavy, ľudia sa pri ňom fotili,“ dodáva ďalší zo stavajúcich Jozef Kocúr. Snehuliak zatiaľ ešte nie je oficiálnym slovenským rekordom, zatiaľ sa chlapci len pokúšajú o jeho zapísanie ako najvyššieho snehuliaka. O to, aby vydržal čo najdlhšie, sa neustále starajú a čistia ho od čerstvo napadaného snehu.

„Chlapci dreli od rána do večera, takže je to odvaha a pevná vôľa, že to postavili. Teraz, keď sa človek pozrie hore, tak má strach tam len vyjsť. Bratislavčania nech si postavia dvoch takých a hneď majú po kalamite,“ dodáva s úsmevom Tomáš Grivalský zo Spišských Hanušoviec, ktorý chlapcov pri stavaní snehuliaka neustále pozoroval. Na ich výtvor je hrdý aj miestny starosta Jozef Dudžák, ktorý tvrdí, že je to obdivuhodné. „Urobili to všetko mechanicky rukami, bez akýchkoľvek ťažkých strojov. Urobili si takú rampu, cez ktorú to ťahali hore, takže každý kubík snehu im prešiel rukami,“ uzavrel starosta.
 

Vyberte región